Bouwkundig onderzoek en advies

Adviesbureau Bertram Maastricht B.V. is een onafhankelijk bouwkundig adviesbureau dat sinds 1990 klaarstaat voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Jarenlange ervaring in advies, management en CAD maakt ons tot een all-round bouwkundig ingenieursbureau. Onze werkwijze kenmerkt zich door een efficiënte aanpak en persoonlijke benadering.


EPA-W & Maatwerkadvies

Sinds 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het energielabel voor woningen loopt van A tot en met G. Het A-label is het energiezuinigst en het G-label is het minst zuinig. Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.

Energielabel verplicht


Het energielabel is verplicht bij bouw, verkoop of verhuur van woningen en bij utiliteitsgebouwen, dit zijn kantoren, scholen, fabrieken, kazernes, ziekenhuizen en dergelijke. Een verhuurder hoeft alleen een energielabel te overhandigen bij de aanvang van een nieuw huurcontract. De verplichting geldt ook voor nieuwe huurcontracten van onzelfstandige woonruimten, zoals studentenkamers en ook voor sommige vakantiewoningen.

Vernieuwd energielabel


Het huidige energielabel geeft niet duidelijk aan dat het alleen woningen van hetzelfde type met elkaar vergelijk,en niet woningen van verschillende typen. Daarom komt er vanaf januari 2010 een vernieuwd en verbeterd energielabel voor woningen.

Naleving energielabelplicht


De verplichting om een energielabel te overhandigen wordt opgenomen in verschillende modelaktes voor koop en huur. Als u als huizenkoper te maken krijgt met een verkoper die geen energielabel wil overhandigen, kunt u het beste een eigen makelaar inschakelen om de verstrekking van het label door de verkoper te stimuleren. Bovendien kunt u als koper of als nieuwe huurder naar de rechter stappen als de verkoper of verhuurder weigert een energielabel te overhandigen. Verder kunnen gemeenten gebouweigenaren wijzen op deze plicht.

Uitzonderingen plicht energielabel


In de volgende gevallen is het energielabel niet verplicht:
  • Als uw huis verkocht is in 2007, maar pas in 2008 is opgeleverd.
  • De verplichting is niet van toepassing op monumenten als bedoeld in de Monumentenwet 1988 of in een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Het energielabel is niet verplicht voor woonboten, woonwagens en caravans.


Email

Adviesbureau Bertram Maastricht BV
Postbus 2197 - 6201 CB Maastricht
Bezoekadres:
Dr. Bakstraat 89 - 6216 CD Maastricht


Tel.: +31 (0)43 354 77 66
Fax: +31 (0)43 354 77 67
Web: www.bertram.nl
E-mail: